Citroenschil is supergezond

Groene koffiethee   →   Blog   →   Citroenschil is supergezond

Citroenschil is gezond

Citroenschil is supergezond

Citroen en citroenschil zijn gezond

Citroenen en citroenschil zijn rijk beide rijk aan vitamine C (een antioxidant), vezels en verschillende gunstige plantenstoffen. Deze voedingsstoffen maken dat citroenen veel gezondheidsvoordelen hebben. Citroenen kunnen onder andere gunstig zijn voor het hart, het lichaamsgewichtgewicht en de spijsvertering.  Onderzoek heeft aangetoond dat groenten en fruit met veel vitamine C het risico op hartziekte en een beroerte verminderen.

Dat citroenen veel vitamine C bevatten en daarom heel gezond zijn is bekend. We gebruiken niet voor niks vaak een schijfje citroen en een kop warme thee als we ons grieperig voelen. Wat veel mensen niet weten dat ook citroenschil supergezond is.

citroen en citroenschil

Pectine in citroenschil

Citroenschil bevat niet alleen veel vitamine C, het bevat ook veel pectine.  Pectine is een onderdeel van de celwanden van planten en vruchten.  Pectine komt vooral veel voor in harde fruitsoorten zoals citroenen, appels, sinaasappels,  peren en pruimen. Pectine wordt vooral gewonnen uit ruwe delen van de vruchten. Het ruwe deel van de citroen is de citroenschil.

Rond 1820 werd pectine voor het eerst geïsoleerd uit vruchten. Men kwam er achter dat pectine de sleutel is van het jam en gelei maken. Pectine is namelijk een gelvormend middel. Voor het maken van jam en gelei gebruikt men tegenwoordig vaak geleisuiker. In de geleisuiker is de juiste verhouding suiker in citroenzuur toegepast.

Pectine is niet alleen handig bij het maken van jam en marmelade. Studies hebben aangetoond dat pectine invloed kan hebben op de gezondheid van de mens. Niet al deze studies leveren onomstotelijk bewijs maar het lijkt er wel op dat er gezondheidseffecten zijn.

Verschillende studies gepubliceerd in vakbladen, zoals de American Journal of Clinical Nutrition hebben aangetoond dat pectine slechte cholesterol kan verlagen. Pectine zou ook een gunstig effect op de spijsvertering van de mens hebben omdat het de groei zou stimuleren van gunstige bacteriën in het spijsverteringssysteem. Er lopen verschillende onderzoeken naar de rol van pectine bij prostaatkanker. Het lijkt erop dat pectine de uitzaaiing van prostaatkanker kan tegengaan.

Meer gezondheidsvoordelen van citroenschil

Behalve dat citroenschil wel eens een goed medicijn kan vormen bij prostaatkanker zijn er waarschijnlijk nog andere effecten op de gezondheid.  Ook bij obesitas kan het een uitkomst zijn. Daarnaast worden de symptomen van diabetes mellitus type 2 verlicht met citroenschilolie.

Uit onderzoek uit 2008 blijkt dat stoffen uit de schillen van citroenen een positieve werking zouden kunnen hebben bij het voorkomen van obesitas. In experimenten bleek dat muizen die veel vet aten minder aankwamen als er citroenschilextract aan hun dieet was toegevoegd. Dit komt omdat citroenschilolie de afbraak van vetten in het spijsverteringproces bevordert. Ook bleek dat de insulineresistentie verminderde. Het zou kunnen dat deze effecten van citroenschil ook voor mensen gelden.

 Citroenschil zou ook kunnen helpen bij het hele van wonden van diabetespatienten. Als mensen met diabetes wonden hebben helen die minder snel bij mensen zonder diabetes. Doordat de bloedsuikerspiegel daalt na inname van citroenschilextract zou een wond van een diabetespatient sneller genezen.
Kortom, citroenschil is gezond. Behalve veel vitamine C bevat citroen veel pectine en vezels. Dus gooi je citroenschillen niet weg maar gebruik ze om thee van te zetten of om te verwerken in gerechten. Ook gedroogde citroenschillen bevatten alle gezonde bestanddelen die verse citroenschillen ook bevatten.
Op je gezondheid!
citroen en citroenschil

About the author

Wat je verder kunt lezen:

groene koffiebonen voor energiedrank

Groene koffiebonen malen

Groene koffiebonen malen is een hele klus. Groene koffiebonen zijn...

koffiebessen antioxidanten neutraliseren vrije radicalen

Groene koffie, vrije radicalen en antioxidanten

In groene koffie zitten veel antioxidanten die vrije radicalen kunnen...

‘Echte’ thee en andere thee

Wat is echte thee? Bij thee denk ik aan allerlei...

koffie is gezond vanwege cafeine en cholorogeenzuur

Groene koffie en gebrande koffie

Wat is het verschil tussen groene koffie en gebrande koffie?...