‘Echte’ thee en andere thee

Groene koffiethee   →   Blog   →   ‘Echte’ thee en andere thee

‘Echte’ thee en andere thee

Wat is echte thee? Bij thee denk ik aan allerlei soorten thee, zoals zwarte thee, allerlei soorten kruidenthee en thee gemaakt van verse ingredienten zoals munt en verse gember. Thee is niet meer het slappe drankje dat je vroeger bij het ontbijt dronk of na schooltijd met een koekje. Thee is hip en gezond en in allerlei mooie doosjes verpakt. What is your cup of tea?

‘Echte’ thee

‘Echte’ thee is officieel thee die afkomstig van de theeplant, die Camelia sinensis heet. Van de jonge blaadjes van deze plant worden verschillende soorten thee gemaakt, namelijk:

  • witte thee
  • groene thee
  • oolong thee                      
  • zwarte thee
Oolong theeblaadjes
Dit zijn oolong theeblaadjes

Witte thee

De eerste jonge knoppen van de theeplant worden gebruikt om witte thee van te trekken. Binnen 48 uur nadat de knoppen gevormd zijn worden ze geplukt en in de zon gedroogd. Witte thee is een relatief dure thee.

Groene thee

Voor groene thee worden jonge bladeren van de theeplant met stoom behandeld. Daarna worden de blaadjes geplet, gerold en op lage temperatuur gedroogd. De groene kleur van de theebladeren blijft behouden. Groene thee is helemaal niet geoxideerd terwijl zwarte thee juist volledig geoxideerd is. Oxideren betekent dat de theeblaadjes zuurstof absorberen. Dat oxideren gebeurt in een koele ruimte en duurt een aantal uren.

Oolong thee

Oolong thee zit zo’n beetje tussen groene en zwarte thee in. De blaadjes zijn wel geoxideerd maar niet zoveel als bij zwarte thee. Oolong betekent ‘zwarte draak’ in het chinees. Niet raar dus als je op doosjes oolong thee een draak afgebeeld ziet staan.

Zwarte thee

Zwarte thee is dus het meest geoxideerd waardoor het sterkter is in smaak en het bevat ook meer cafeïne dan witte, groene of oolong thee. In China en omringende landen wordt zwarte thee rode thee genoemd, waarmee men verwijst naar de kleur van zwarte thee als die getrokken is.

 

zwarte thee
Getrokken zwarte thee

Andere thee

Gelukkig zit er geen patent op het woord thee en kunnen we ook van kruiden, specerijen, bloementjes, plantjes en nog veel meer thee zetten!

Vaak is thee dus dan ook gemaakt van gedroogde planten, kruiden, specerijen en bloemen. Denk aan kamille, brandnetel, lavendel,venkel, munt, kaneel, rooibos en zoethout. Ook wordt thee gemaakt van verse producten zoals munt en gember. Officieel is dit geen thee omdat het niet van een theeplant komt, maar we noemen het wel gewoon thee.

 

thee van venkel
Venkelthee, populair onder vrouwen die borstvoeding geven

Thee van groene koffie

Nieuw is thee van ongebrande (groene) koffiebonen. De koffiebonen worden gemalen en in theezakjes gedaan en vervolgens kan het als thee gezet en gedronken worden. Groene koffiethee heeft niets te maken met groene thee, die afkomstig is van de theeplant Camelia sinensis. Maar zoals gezegd, thee kan je van alles trekken, dus ook van rauwe koffiebonen. Wel bevat groene koffiethee net als ‘echte’ thee cafeïne. Ook is groene koffie rijk aan gezonde antioxidanten. In ongebrande, groene koffiebonen zitten veel voedingsstoffen die tijdens het branden van koffie deels verloren gaan. 

 

Waar smaakt thee van groene koffie naar?

Thee van groene koffie is gemaakt van ongebrande koffiebonen. Tijdens het branden van de koffiebonen verandert de smaak van de koffiebonen. Thee van groene koffie heeft een unieke smaak.

 

glas groene koffiethee
Mijn eigen glas thee van groene koffiebonen!

 

About the author

Wat je verder kunt lezen:

wat is groene koffie

Afvallen met groene koffie

Groene koffie is een aanrader voor mensen die willen afvallen....

koffiebessen antioxidanten neutraliseren vrije radicalen

Groene koffie, vrije radicalen en antioxidanten

In groene koffie zitten veel antioxidanten die vrije radicalen kunnen...

groene koffie gezond rauw raw antioxidanten

5 redenen om thee van groene koffie te drinken

Er zijn veel redenen om thee van groene koffie te...

Sunday Market westergasfabriek groene koffie thee

Sunday Market Westergasfabriek

Op de Sunday Market Westergasfabriek zal ook Groene koffiethee een...