Gember is gezond en lekker

Groene koffiethee   →   Blog   →   Gember is gezond en lekker

gember is gezond en lekker

Gember is gezond en lekker

Wat is gember?

Gember is gezond en lekker. Gember is een specerij met een vrij sterke smaak.  Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. De gemberplant groeit in een heet, vochtig en schaduwrijk klimaat en groeit goed in Azie. Omdat Europa niet het juiste klimaat heeft voor de gemberplant werd gember al in de middeleeuwen naar Europa geïmporteerd. In die tijd was gember een duur handelswaar, net zoals peper dat was. Gember is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. Al duizenden jaren wordt gember niet alleen in de keuken gebruikt maar ook als medicijn.

Verse en gedroogde gember zijn lekker en gezond

Verse en gemalen gember

Toepassingen van gember in de keuken

Gember wordt onder andere gebruikt om stemgember, gemberbier, ginger ale, gember jam, geconfijte gember, ingelegde gember en gembersiroop van te maken. Een populair borrelhapje in Nederland was lange tijd (en is misschien nog wel) een stukje kaas met daarop een stukje geconfijte stemgember.

Gember is gezond: mediciaal gebruik van gember

Verse gember wordt al vele eeuwen gebruikt: van de gemberwortel wordt bijvoorbeeld gemberthee gezet of wordt een kompres gemaakt ter verlichting van hoofd­pijn, griep of spierpijn. Onderzoek heeft bevestigd dat gember inderdaad werkzame stoffen bevat die medicinaal zijn. Verse gember wordt ook al lang gebruikt om een kompres mee te maken ter verlichting van hoofdpijn, griep of spierpijn.

Al in 1879 werden de eerste werkzame delen van gember  geï­dentificeerd: de fenylalkylketonen met 6-gingerol en 6-shogaol. Het gingerol uit de verse gember wordt omgezet in shogaol wanneer de wortelstok gedroogd en verhit wordt. Gingerol stimuleert de leverfunctie en shogaol werkt vooral pijn­stillend en ontstekingsremmend. Een combinatie van gemberpoeder en vers gembersap leidt tot een verhoogde concentratie van werkzame stoffen die elkaar versterken.

Gember tegen reisziekte en misselijkheid

Onderzoek heeft bevestigd dat gember inderdaad gezond is omdat het werkzame stoffen bevat die medicinaal zijn. Zo bleek dat gember inderdaad de spijsvertering gunstig beinvloedt. Daarnaast werd aangetoond dat gember een effectief en betrouwbaar middel is tegen reisziekte. Ook bij misselijk­heid ten gevolge van chemokuren of operatieve ingre­pen blijkt het gemberextract van nut te zijn.

Gember als ontstekingsremmer, reuma

Deense onderzoeken bevestigen dat gemberextract patiënten met reumatoïde artritis reeds na 3 maanden vermindering van pijn, van zwelling en van stijfheid ervaarden (dagdosering: 2 tot 4 capsules van 500 mg gestandaardiseerd extract). Ook na meer dan 2 jaar gebruik nam de effectiviteit niet af en waren er geen bijwerkingen. Gember kan dus een goed alternatief zijn voor asperine of iboprofen, die normaal gesproken gebruikt worden voor pijnbestrijding bij reumatoïde artritis.

Gember voor gezonde hart- en bloedvaten

Gember kan ook gebruikt worden voor het hart en de bloedvaten. Uit onderzoek is gebleken dat gember bloedplaatjesaggregatie (het binden van bloedplaatjes) tegengaat. Gember versterkt het hart en stimuleert de doorbloeding.

 

 

 

About the author

Wat je verder kunt lezen:

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen, nodig of niet?

Wat zijn voedingssupplementen? Voedingssupplementen zijn producten waarmee we onze dagelijkse voeding...

Koffiebonen door de eeuwen heen

Koffiebonen zijn geen bonen! Koffie wordt gemaakt van de zaden...

groene koffie gezond rauw raw antioxidanten

5 redenen om thee van groene koffie te drinken

Er zijn veel redenen om thee van groene koffie te...

groene koffiebonen voor energiedrank

Groene koffiebonen kopen

Groene koffiebonen Weet jij  wat koffiebonen precies zijn? Veel mensen...