Groene koffie, vrije radicalen en antioxidanten

Groene koffiethee   →   Blog   →   Groene koffie, vrije radicalen en antioxidanten

koffiebessen antioxidanten neutraliseren vrije radicalen

Groene koffie, vrije radicalen en antioxidanten

In groene koffie zitten veel antioxidanten die vrije radicalen kunnen neutraliseren. Hieronder leg ik uit wat vrije radicalen zijn en hoe antioxidanten belangrijk zijn bij het onschadelijk maken van vrije radicalen.

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn hele agressieve en actieve deeltjes die veel schade aan kunnen richten in je lichaam. Ze zijn schadelijk omdat ze reacties aan kunnen gaan met bijvoorbeeld het DNA. Hierbij kan de celdeling ontregelt worden. Dit kan op de lange duur leiden tot kanker en hart- en vaatziekten.  Vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld bij de verbranding van voedingsstoffen in ons lichaam. In ieder lichaam vindt oxidatie plaats waarbij vrije radicalen vrijkomen. Dat is normaal en niet te vermijden. Andere manieren waarop vrije radicalen ontstaan zijn wel te vermijden, zoals blootstelling van de huid aan zonlicht. Vrije radicalen onstaan  dus niet alleen in het lichaam maar komen ook van buiten. Straling en luchtverontreiniging zijn daar voorbeelden van.  Ook stress en lichamelijke overbelasting doen vrije radicalen ontstaan.

Schadelijke effecten van vrije radicalen

Vrije radicalen kunnen dus op den duur hart- en vaatziekten en kanker veroorzaken. Vrije radicalen zijn er ook de oorzaak van dat onze huid minder elastisch wordt en rimpels vormt. Teveel je huid aan de zon blootstellen leidt op de lange duur tot schade aan de huid. Een lederachtige huid, rimpels, pigmentvlekken en ook huidkanker kunnen het gevolg zijn. Zeep, cremes en scrubs kunnen de veroudering van de huid niet tegengaan. Dokter Adler, een bekende dermatoloogvertelt in dit filmpje aan Humberto Tan hoe we onze huid moeten behandelen:

 

De positieve werking van antioxidanten 

Antioxidanten zijn in staat om in het lichaam schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Antioxidanten zijn een soort soldaatjes die vrije radicalen te lijf gaan. Het lichaam produceert antioxidanten en daarnaast bevat onze voeding antioxidanten. Antioxidanten komen voor in fruit en groente, maar ook in allerlei kruiden, noten en zaden. Ook in groene koffie zitten veel antioxidanten. Dat vind je misschien vreemd omdat je koffie wellicht niet kent als een gezonde drank. Koffiebonen zijn echter de zaden van de koffiestruik. De koffiestruik produceert een vrucht waarvan we het zaad koffiebonen noemen. Zowel gebrande als  ongebrande (groene) koffiebonen bevatten antioxidanten.

koffiebessen neutraliseren vrije radicalen
Rode koffiebessen aan een koffiestruik

Het is niet nodig en zelfs af te raden om zomaar antioxidantensupplementen te gaan slikken. Antioxidanten komen voor in allerlei voedsel. Behalve groente en fruit bevatten knoflook, kruidnagel en cacaopoeder ook veel antioxidanten, net zoals zwarte en groene thee en koffiebonen.

Thee van groene koffie

Zoals gezegd bevatten koffiebonen antioxidanten. Dat geldt voor zowel gebrande koffiebonen als voor rauwe, dus groene koffiebonen. Het nadeel van gebrande koffiebonen is dat een deel van de voedingsstoffen bij het branden verloren gaat. Thee van groene koffie bevat alle voedingsstoffen die groene koffiebonen bevatten. Groene koffiethee is dus een gezonde drank, vol met antioxidanten.

 

 

About the author

Wat je verder kunt lezen:

Thee van groene koffie is een energiedrank

Groene koffiethee: de nieuwe energiedrank

De energiedrank waar je niet dik van wordt: groene koffiethee!...

koffie is gezond vanwege cafeine en cholorogeenzuur

Is koffie gezond of is koffie ongezond?

Is koffie gezond of niet? Kan je beter helemaal geen...

groene koffie gezond rauw raw antioxidanten

5 redenen om thee van groene koffie te drinken

Er zijn veel redenen om thee van groene koffie te...

‘Echte’ thee en andere thee

Wat is echte thee? Bij thee denk ik aan allerlei...