
Is koffie gezond of is koffie ongezond?
Is koffie gezond of niet? Kan je beter helemaal geen koffie drinken of is het juist goed om (veel) koffie te drinken?
Is koffie gezond of ongezond?
Koffie is gezond! Dat wil zeggen, het drinken van 2-4 kopjes koffie per dag heeft veel gunstige effecten of de gezondheid. Onderzoek wijst uit dat:
- Je 20% minder kans op een hartinfarct hebt als je 2-4 kopjes koffie per dag drinkt
- Koffie een gunstig effect heeft op de suikerstofwisseling waardoor het risico op diabetes type 2 verkleint
- Mannen die drie koppen koffie per dag drinken op oudere leeftijd mentaal minder snel achteruit dan niet-koffiedrinkers
- Het drinken van koffie beschermt tegen nierstenen
- Bij astmapatienten de luchtwegfunctie verbetert na het drinken van koffie
- Koffiedrinkers beter beschermd zijn tegen levercirrose
- Koffiedrinkers hebben minder kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen
Koffie bevat meer dan 800 bioactieve plantaardige stoffen. De meest bekende van deze stoffen zijn cafeïne, chlorogeenzuur, polyfenolen en verschillende antioxidanten. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat deze stoffen beschermen tegen ziektes, waaronder diabetes en hartziektes. Polyfenolen zijn de actieve stoffen die oxidaties tegen gaan en kankercellen bestrijden.
Is veel koffie dus gezond?
Nou, dat nou ook weer niet, hoewel het volgens hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten Marianne Geleijnse eigenlijk niet mogelijk is om dood te gaan aan een overdosis cafeïne. Toch raadt ze meer dan vier kopjes koffie op een dag af. De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je alerter wordt en je je minder vermoeid voelt. Het geeft je een prettig stressgevoel. Maar als je teveel koffie drinkt kan je last krijgen van slapeloosheid en een onprettig, gejaagd gevoel krijgen. Bovendien is de cafestol in koffie niet goed voor je. Cafestol komt vooral voor in zogenaamde kookkoffie, zoals gemaakt met een espressomaker. Filterkoffie is de beste manier om koffie te zetten om de cafestol in het filterzakje achterblijft.

Groene koffie is nog gezonder
Tijdens het branden van koffie gaat een deel van de voedingsstoffen verloren. Groene koffie, die ongebrand is, bevat dus meer bioactieve stoffen dan ongebrande koffie, zoals polyfenolen en cholorogeenzuur.

Bronnen: Koffie en astma, Koffie en nierstenen, Koffie en dementie, Koffie en hartziekten, Volkskrant
Afbeeldingen: Pixabay