
Voedingssupplementen, nodig of niet?
Wat zijn voedingssupplementen?
Voedingssupplementen zijn producten waarmee we onze dagelijkse voeding aanvullen. Voedingssuplementen zijn er in de vorm van pillen, poeders, drankjes capsules en poeders. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Soms bevat een voedingssuplement één vitamine (denk aan een vitamine C-pil) of een combinatie van vitamines en mineralen (zoals een multivitaminepil). Tegenwoordig slikt half Nederland voedingssupplementen, maar voedingssupplementen zijn van alle tijden. Velen van ons hebben als kind levertraan moeten slikken. Ook stond er, zodra de R in de maand was, vaak een pot Davitamon op tafel.
Waarom nemen we voedingssupplementen?
De meeste mensen krijgen al de noodzakelijke vitamines en mineralen uit hun dagelijkse voeding. Toch nemen veel mensen voedingssupplementen omdat ze bang zijn dat ze niet alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Ze nemen dus vitaminepillen ‘voor de zekerheid’. Opvallend is dat juist mensen die bewust gezond eten over het algemeen veel meer supplementen gebruiken dan mensen die ongezond eten. Mensen hebben vaak de neiging voedingssupplementen te gebruiken omdat ze denken dat als het niet baat het ook niet schaadt. Er wordt vaak gedacht dat je gezonder wordt naar mate je meer vitaminepillen slikt. Dat is lang niet altijd waar. Een teveel aan aanvoedingssupplementen kan schadelijk zijn.
Hebben we voedingssupplementen nodig?
Voor de meeste mensen zijn voedingssupplementen niet nodig. Vrijwel alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgen we via onze dagelijke voeding binnen. Bij een deel van de bevolking is echter wel degelijk sprake van een vitaminetekort. Vaak is dat tekort ontstaan omdat er niet voldoende groente en fruit gegeten wordt of omdat men niet gevarieerd genoeg eet. Ook kan er sprake zijn van een tekort aan vitamine D omdat men niet genoeg buiten komt. Opvallend is dat deze groep ongezonde eters veel minder voedinssupplementen neemt dan je zou verwachten.
Andere groepen wordt ook aangeraden voedingingssuplementen te nemen. Baby’s tot drie maanden hebben bijvoorbeeld extra vitamine K nodig. Zwangere vrouwen wordt aangeraden extra foliomzuur te slikken. Ouderen, mensen met een donkere huidskleur en veganisten wordt ook aangeraden bepaalde vitamines extra te nemen. Veganisten bijvoorbeeld moeten echt vitamine B-12-supplementen gebruiken. Sommigen mensen maken niet genoeg vitamine D aan. Hen wordt aangeraden extra vitamine D te slikken.

Zijn voedingssupplementen ongevaarlijk?
Niet alle voedingssupplementen zijn ongevaarlijk. Vaak wordt gedacht dat je een teveel aan geslikte vitamines er gewoon uitplast. Dat geldt echter niet voor alle vitamines. Vetoplosbare vitamines zoals A, D, E en K sla je op in je lichaam. Hoe meer je inneemt hoe meer deze vitamines zich in je lichaam opstapelen. Teveel vitamine A bijvoorbeeld kan leiden tot vergiftigingen. Maar ook een teveel aan sommige vitamines die je wel uitplast kan schadelijk zijn. Een langdurige inname van vitamine B6 bijvoorbeeld kan leiden tot schade aan zenuwen. Dit overkwam schaatser Sven Kramer nadat hij dagelijks dertien keer de aanbevolen hoeveelheid B6 innam. Hij kon een winter lang niet schaatsen door de zenuwschade die was ontstaan. Lees hier het krantenbericht daarover.
Uit onderzoek van het NVIC, onderdeel van UMC Utrecht, blijkt dat de informatie op etiketten van voedingssupplementen niet altijd klopt. De dosering is hoger dan aangegeven, of ze bevatten geneesmiddelen of verboden stoffen. Vooral in sport- en afslankmiddelen schuilt gevaar. Er zitten geregeld illegale stoffen in die op de dopinglijst staan. Vooral online worden veel pillen en extracten aangeboden die schadelijke stoffen bevatten.
Zijn er alternatieven voor voedingssuplementen?
Als je gezond en gevarieerd eet heb je in de meeste gevallen geen voedingssuplementen nodig. Een goed alternatief voor het dagelijkse pilletje vitamine D is lekker elke dag even buiten zijn, bij voorkeur rond het middaguur. Als je weinig gevarieerd eet kan je extra vitamines en mineralen binnen krijgen door bijvoorbeeld verse kruiden te gebruiken in de keuken. Verse of gedroogde gember en verse knoflook zijn heel gezond en lekker. Als je liefhebber bent van chips: vervang die eens door nootjes (zoals walnoten, pecannoten en cashewnoten). In frisdrank zitten geen voedinginsstoffen, maar in (kruiden)thee wel. Als je niet van vers fruit houdt kan je gedroogd fruit proberen. Probeer eens wat nieuws uit.
Dus weg met de overbodige voedingssupplementen en besteed je geld aan lekker en gezond eten!

Lees hier meer.